Skip to content Skip to footer

Листовий чай чи пакетиках?

Усі фанати чаю люблять чай по-своєму. Хтось любить із цукром, хтось – із добавками. Хтось – з незбираним молоком, а хтось – із соєвим. Коли йдеться про чай, немає поняття «правильний чай» чи «неправильний чай», все залежить від особистих уподобань.

Як подавати чай це не найголовніше, а лише початок. Існують десятки різних марок чаю. Різні сорти та види чаю є ще цілим рядом варіантів. Стара суперечка – розсипний листовий чай чи чай у пакетиках…  Дехто стверджує, що розсипний листовий чай якісніший, ніж чай у пакетиках, але чи так це?

Розсипний листовий чай відрізняється від чаю в пакетиках. Розсипний листовий чай – це цілі листочки чаю, що не розпустилися. Чайні пакетики це маленькі пакетики з розламаним,  “схожим на пил” листям, але чи впливає ця різниця в розмірі листя на компроміс з якістю?

Чайні пакетики

Чайне листя в чайних пакетиках має велику площу поверхні, через те що окремі листочки дуже подрібнені. Саме в цьому, і полягає різниця між розсипним листовим чаєм і чаєм у пакетиках.

Велика площа поверхні чайних пакетиків означає, що кожна окрема частка чайного листя піддається впливу повітря. Коли це відбувається, ефірні олії та аромати, що надають чаю смаку, випаровуються.

Це може призвести до того, що чай стане тьмяним та несвіжим. Однак, якщо чайні пакетики зберігаються правильно, з урахуванням свіжості під час пакування, вони будуть смачнішими. Це пов’язано з тим, що якщо чайне листя втрачає свої олії та аромати під час заварювання чаю, це може надати напою гіркого смаку.

Коли чай заварюється у чайних пакетиках, його настій обмежений розміром чайного пакетика. Маленькі паперові пакетики не дозволяють чайному листю розкритися належним чином.

Це призвело до створення “пірамідальних чайних пакетиків ”. У таких чайних пакетиках використовується більше за розміром листя вищої якості. Великі листочки, завдяки формі піраміди, мають можливість  правильно розгорнутись.

Це означає, що під час  заварювання чаю вода може проходити через листя та вивільняти  більше аромату.

Ці чайні пакетики не поступаються розсипному листовому чаю. Вони зручніші, пропускають більше води через пакетики, що означає більше смаку, та упаковані першокласним повнолистовим чаєм.

Розсипний листовий чай

Вважається що розсипний листовий чай більш якісний і більш ароматний, проте він може бути і дорожчим. Порівняно з пакетиками сухого чаю, схожого на пил, який масово виробляється та упаковується у картон, стає зрозуміло чому. Хоча від самого початку листовий чай коштує дорожче, його листя можна заварювати більше ніж один раз. Це, зрештою, означає, що ви не витрачаєте гроші заради якості.

Рекомендована кількість розсипного чаю – одна чайна ложка на філіжанку окропу, це робить багато видів розсипного чаю дешевшим за пакетований. Використання більшої кількості чайного листя зробить чай міцнішим, але переконайтеся, що у посуді для заварювання достатньо місця, щоб вода вільно циркулювала навколо листя. Саме такий рух води сприятиме більш насиченого смаку.

Також пам’ятайте, що вологе листя удвічі більше за сухе, тому не перестарайтеся!

Розсипний листовий чай подається без пакетика і не містить гірких на смак стебел або насіння, як це буває у чайних пакетиках.

Великою перевагою вибору розсипного листового чаю перед пакетованим є можливість побачити та відчути на запах продукт перед тим, як придбати його.

Як правило, краще купувати чай з великим, більш цілим листям; велика кількість дрібних шматочків листя може вказувати на грубе поводження, надмірну обробку або несвіжий чай.

Відчувши на запах чай, ви зробите висновок щодо його свіжості та насиченості. Якщо аромат насичений, сильний, яскравий, то чай більш свіжий.