Skip to content Skip to footer

Кава та чай: У чому різниця?

І кава, і чай мають ряд корисних властивостей, хоча багато хто думає інакше. Але як співвідносяться кава з чаєм? Розглянемо деякі перевірені факти та дізнаємося, який напій найбільш корисний для здоров’я.

КАВА

Кава має деякі переваги для здоров’я:

  • Підвищує рівень адреналіну: якщо випити кави за годину до фізичного навантаження, це підвищить вашу працездатність на 12%. Якщо ви займаєтеся фізичною працею або спортом, кава надасть вам заряд бадьорості, який допоможе досягти кращих результатів.
  • Має корисний вплив на організм, знижуючи ризики для здоров’я кількома способами. За приклад можна взяти дослідження, в якому чоловіки і жінки, які регулярно вживають каву, порівнювалися з тими, хто її не вживає.
  • Ризик розвитку раку ендометрію був знижений на 25% у жінок, які регулярно вживають каву. Крім того, кава знижує ризик інсульту, розвитку хвороби Паркінсона та діабету II типу. Ця перевага стосується лише того, хто регулярно вживає каву.
  • Допомагає зосередитися: очевидна користь кави полягає в тому, що вона допомагає людям залишатися пильними та зосередженими. Багато людей п’ють каву вранці, щоб прокинутися та бути готовими до роботи.
  • Покращує настрій: кава допоможе відчути себе щасливішими. Це відбувається тому, що кава стимулює центральну нервову систему, через це зменшується відчуття пригнічення, покращується емоційний стан.
Чай

Як бачите, у кави багато переваг, але поговорімо про чай:

  • Позитивно впливає на здоров’я: дослідження довели можливий зв’язок між чаєм та здоров’ям. Розглянемо деякі з них. Насамперед, чай може знизити ймовірність інсульту або серцевого нападу. Цей ефект стосується лише того, хто вживає зелений чай  щодня. Нові дані свідчать, що зелений чай запобігає зниженню  втрати кісткової маси, а також допомагає боротися з раком та підтримувати імунну систему. Як бачите, чай може позитивно вплинути на здоров’я.

  • Не містить калорій: знайти щось смачне і не збільшувати кількість калорій може бути непросто. Однак чай не містить калорій (якщо не додавати цукор, тощо). Додатковою перевагою відсутності калорій є те, що чай має багато смаків. Напевно, знайдеться кілька, що припадуть вам до смаку. Ви отримаєте смак без калорій.

  • Допомагає вашій посмішці: чай допомагає зберегти яскраву посмішку, не забарвлюючи зуби. В одному з досліджень, проведених у Японії, йдеться про те, що чай дійсно допомагає запобігти карієсу. Коли ви п’єте чай, він змінює ph, що знаходиться в ротовій порожнині, на речовину, корисну для ваших зубів.

  • Містить антиоксиданти: це означає, що тіло залишатиметься молодим і добре «працюватиме», оскільки антиоксиданти, які містяться у складі напою,  не дають тілу “іржавіти”.

Ці два напої мають одну велику відмінність – кількість кофеїну. Чай завжди містить менше кофеїну, ніж кава, в середньому близько 15-70 мг на чашку. Кава, з іншого боку, містить 80-185 мг на чашку, залежно від сорту.

Чай також корисний для серця, оскільки знижує рівень холестерину та жирних кислот у сироватці крові. Як уже згадувалося, антиоксиданти, що містяться в чаї, також сприятливо впливають на серцево-судинну систему. Однак кава містить жирну хімічну речовину кафестол. Ця хімічна речовина підвищує рівень холестерину в організмі. Навіть якщо ви замовили напій без кофеїну, кафестол у ньому все одно є. Щодо цього чай корисніший.

З іншого боку, кава більш корисна для людей, які страждають на астму. Теофілін часто використовується для лікування астми, а кофеїн, що міститься в каві, імітує дію теофіліну. Завдяки цій же властивості кава зменшує головний біль.

Щодо популярності, то зараз кава здається більш популярним напоєм. Однак у найближчий час ця тенденція може змінитись. У середньому 51% американців п’ють чай щодня, а 54% американців п’ють каву щодня. Різниця у відсотковому співвідношенні шанувальників кожного напою невелика.

У чому різниця? Вартість.

Чай, приготований удома, може коштувати лише кілька гривень за чашку. З іншого боку, кава, приготовлена ​​вдома, може коштувати близько десятків гривень за чашку. Коли ми купуємо напої в кафе, зберігається така ж різниця у вартості. Кава завжди дорожча.

Чай та кава по-різному впливають на  організм. Вибір напою, найбільш корисного для вашого організму, залежить від стану здоров’я і від того, як ви особисто реагуєте на різні рівні кофеїну. Зрештою, обидва напої смачні і можуть принести користь, якщо вживати їх регулярно.